Hoe werkt een healing?

Ware healing is meer dan ontspanning, het is ook loslaten van issues, thema’s en de identificatie ermee.

Healing heeft een hele andere aanpak dan een reguliere behandeling:

Onze reguliere geneeskunde werkt effectief met gerichte interventies bij een duidelijk probleem met een duidelijke oplossing. Kennis van anatomie, chemie en biologie is daarbij onmisbaar.

In een healing geeft het lichaam zelf aan wat er nodig is. We kijken naar onbalans en algeheel welzijn, en brengen lichaam en geest in een betere conditie om de situatie zelf op te lossen.

Als behandelaar geef ik aandacht aan de onderliggende ‘energie’ waar alles uit voortkomt. Wanneer blokkades in de energiestroom komen, versterkt dat onze issues, vastgezette emoties, en (pijn)klachten. De focus van de behandeling is dit weer te harmoniseren, wat zich vertaald in ontspanning en loslaten. Het lichaam volgt de verandering op.

Uiteindelijk herinnert dit ons aan een zuivere originele staat, en geeft zo bewustwording.

Vanuit medisch perspectief

Hoe healing ontspant kan nog niet verklaard worden met het biologische/medische model.

De effecten daarna worden wel goed begrepen.

Ons lichaam is gemaakt om zichzelf te herstellen, maar heeft daar niet altijd de kans voor. Als je in stressvolle situaties zit, worden vele functies afgeremd, zoals:

  • Herstelwerk
  • Het immuunsysteem
  • Spijsvertering
  • Helder denken
  • Voortplanting
  • Niet-kritische organen

Alle energie wordt gericht op de panieksituatie, waarbij het niet uitmaakt of deze ingebeeld is of echt. Langdurige stress leidt zo tot ziekteverschijnselen, die het lichaam normaal gesproken zelf had kunnen oplossen.

Stress geeft je lichaam de opdracht: laat alles liggen, want dit probleem is belangrijker!

Pas wanneer je echt tot rust komt kan het lichaam weer doorgaan met herstel. Een belangrijk effect van de behandeling is de stimulans van het parasympathische zenuwstelsel, wat dat proces opstart. 

Bij langdurige stress past ons lichaam zich aan. Er komen aanpassingen in het brein, DNA en onze stofwisseling. Dit levert o.a. verhoogde cholesterolwaarden en chronische ontstekingen op. Omgekeerd geven mind-body interventies een omkeer van deze aanpassingen. Hieruit blijkt voor een deel de kracht van meditatie, mindfulness, Yoga en Reiki.

Emotie als kracht?

De hersenfuncties die emotie verwerken, regelen ook veel automatische lichaamsfuncties. Voortdurende gedachten en emoties met een negatieve lading leiden ook tot stressreacties in het lichaam. Hieronder vallen o.a. piekeren, sombere gevoelens, angst, spanning, woede, verbittering, haat, nijd, jaloezie, afkeuring en emotioneel trauma.

Wanneer die negatieve gevoelens continue opgewekt worden, of langdurig aanwezig zijn, geeft dat een opeenstapeling die onze gezondheid ondermijnd. Dat is bijvoorbeeld te zien bij:

  • Prestatiedruk op het werk.
  • Ruzie thuis.
  • Onderdrukte of onverwerkte gebeurtenissen.
  • Traumatische ervaringen.
  • Dagelijkse handelingen die voortkomen uit negatief geladen gedachten of emoties.
  • Steeds doen alsof alles mooi en positief is.
  • Hard werken aan een goed imago.
  • Pleasegedrag; het iedereen naar de zin maken.
  • Jezelf niet goed genoeg vinden.

Mede daarom is die ontlading en ontspanning zo belangrijk, om zacht én liefdevol een spiegel te krijgen. Omgekeerd werken echte positieve emoties namelijk ook: liefde, verbondenheid, geborgenheid, compassie en vriendelijkheid bevorderen gezondheid. Niet voor niets is de therapeutische basishouding heel belangrijk bij dit loslaten, die nog extra wordt bekrachtigd door de healing.

Literatuur

Stress is niet alleen psychisch: het geeft ook lichamelijke gevolgen. De volgende artikelen leggen dat verder uit:

 

Laat een reactie achter

annuleer reactie