Mediteren: hoe dan?

Meditatie om dichter bij jezelf te komen.

Je kunt mediteren voor rust in het hoofd, als aandachtsoefening, of voor concentratie. Voor spirituele ontwikkeling is er nog een optie: dichter bij jezelf komen.

Vele spirituele meesters zullen je vertellen: de ware jij ligt verborgen onder alle onrust, spanning en issues die we met ons meedragen. Die ware jij is vol liefde en gelijkmoedigheid, krachtig en helder.

Meditatie is een manier om daar te komen. Het gaat daarbij niet om jouw hoofd leeg te maken, of geen gedachten meer te hebben. Dat is een onmogelijke opgave. Wat je wel kan doen is met liefdevolle aandacht onderzoeken wat er aan de hand is, dat omarmen en doorvoelen het terwijl je dieper gaat.

Dat gaat echt niet allemaal over rozen. Terwijl het licht naar binnen schijnt, wordt meer zichtbaar. Het mooie, het pijnlijke en de maskering. Soms heeft dat ook begeleiding nodig (bijvoorbeeld vanuit healing). Voor mij betekende het ook een lange tijd dichter bij de wortels van trauma en pijnlijke jeugdherinneringen komen.

In meditatie wordt dat allemaal omarmd en doorvoeld om te verwerken. Die verwerking bevrijdt je van onrust. En ja, daaronder is de vrede, het geluk en de gelukzaligheid waar je naar op zoek bent.

Laat een reactie achter

annuleer reactie