Hoe werkt spanning overnemen?

Soms kom ik bij iemand langs, en dan voel ik van alles - of grijpt het me bij de keel. Hoe werkt dat?

Wat je in een ruimte of huis ervaart, is veelal een gevolg van wat de mensen zelf in de ruimte neerzetten. Dat kan bijvoorbeeld spanning zijn waar iemand mee rondloopt, en projecties vanuit iemands mentale decor. Een huis waar veel gaat “zoals het hoort”, men geforceerd keurig is, of neerbuigend de wereld in kijkt, heeft een totaal andere sfeer dan een plek waar openheid en liefdevolle omgang de overhand hebben.

Ook kan een plek ‘gevuld’ zijn met spanning uit het verleden, zoals een oorlogssituatie. Zo’n plek heeft bijvoorbeeld lang braak gelegen (niet voor niets), en nu staat er een hotel, vakantiepark of woonwijk op - terwijl die imprint niet weg is. Soms voel het dan alsof er iets van 400 jaar terug hangt (de 80 jarige oorlog), of uit de 2e wereldoorlog. Maar wederom, door mensen gedaan.

De reden dat je er last van krijgt heeft met meerdere dingen te maken.

Meestal raakt die sfeer iets in jezelf. Dan lijkt het misschien alsof je iets overneemt, maar eigenlijk ‘resoneer’ je mee met de plek. De plek herinnert je aan iets waar je zelf nog mee worstelt. Misschien niet het meeste leuke bericht, maar wel eentje waarmee je aan de slag kan. Je hebt immers meer invloed op jezelf, dan op een plek ergens daarbuiten.

Ook komt het voor dat we zelf teveel ‘uitreiken’ naar buiten. Heel heel diep van binnen is er dan een co-afhankelijkheid, al is deze goed verborgen. De uitwerking is veelal een gevoel van “de ander willen helpen om zelf gelukkig te zijn”, of “wegrennen van je eigen pijn”. Je reikt dan buiten je eigen centrum, bent sterk georiënteerd op de buitenwereld en ervaart deze meer dan je eigen gevoelens. Door de jaren heen groei je door bewustwording, en kom je meer in eigen centrum.

In veel spirituele kringen wordt er gewerkt met een “pure witte energie binnenhalen”, en jezelf afschermen. Dergelijke technieken werken op de korte termijn, of voor noodsituaties. Op de lange termijn lost het weinig op. Dat komt omdat je dan niet bezig bent met de werkelijke oplossing. En dat is namelijk in je eigen kracht staan, en de liefde vanuit je eigen centrum en hart ervaren. Dan komen allerlei invloeden veel minder binnen.

Lukt het niet om hier zelf uit te komen, kan je ook langskomen voor een afspraak. Ook kan er gekeken worden of de ruimte schoongemaakt kan worden van nare imprints. Want als dit artikel hopelijk één ding duidelijk maakt, is dat veel oplosbaar is, en je zelf veel kan doen door bewust te zijn van je eigen houding en invloedssfeer.

2 reacties op Hoe werkt spanning overnemen?

 • Maartje Nieuwenhuis

  Een bijzondere ervaring die voortkwam uit een bijzonder gesprek.dank Diederik voor deze voelbare ervaring! Mooi om mee te mogen maken om weer dichtbij jezelf te mogen komen.
  Soms door allemaal 'prikkels' van buitenaf even het gevoel te hebben los te zijn van je voeten en nu weer voelbaar op de grond

  reageer 1 juni 2022 om 12:16
  • Diederik [auteur]

   Ja dat was zeker bijzonder; om het hier over te hebben en zo spontaan te ontdekken wat er mogelijk is. Fijn dat het zo geholpen heeft!

   reageer 1 juni 2022 om 12:36
annuleer reactie