Behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende kwaal. Het is een verstoring van het maag-darmkanaal, en geeft buikpijn in combinatie met obstipatie (verstopping) of diarree, lusteloosheid en vermoeidheid. Dit heeft ook en grote invloed op iemands leven, mede omdat het lastig wordt activiteiten buitenshuis te ondernemen.

Naast het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), zijn er de de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. De laatste twee zijn een “inflammatory bowel disease” (IBD) wat betekend dat er naast de klachten ook ontstekingen in de darm te vinden zijn.

De oorzaak van deze ziekten zijn niet bekend, en is niet één specifieke behandeling die werkt voor alle patiënten.

Het grootste onderzoek op healing ooit!

Wat kan healing doen voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom en IBD?

In 2014 bood de BIG Lottery een prijs uit voor origineel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden. Healing werd toen al succesvol toegepast in de gespecialiseerde kliniek voor darmklachten bij het NHS Good Hope Hospital. [1]

Het onderzoek[2] is door de Universiteit van Birmingham gedaan op 200 patiënten. Vele specialisten waren betrokken om dit onderzoek op een hoog niveau te tillen. Een senior arts, 4 ervaren onderzoekers, een statisticus, 5 healers en extra peer-reviewers.

Omdat iedereen in potentie een healer kan zijn, heeft dit onderzoek geen placebogroep toegepast, maar een wachtgroep. Die groep kreeg pas na 6 weken de eerste behandeling, en kon daarmee vergeleken worden met de vooruitgang van de eerste groep. De resultaten werden na 6, 12 en 24 weken vergeleken. 

Resultaten

De resultaten zijn veelbelovend. Niet alleen deden veel deelnemers enthousiast mee tot aan het einde van het onderzoek, maar waren hun ervaringen ook betekenisvol. [3] Voor velen van hun was er een groot verschil gemaakt. Voor de ene betekende het minder klachten en weer zonder zorgen de deur uit kunnen, anderen waren compleet genezen na 5-10 sessies!

De onderzoekers spraken voorzichtig van een “mogelijke klinische significantie”, ofwel dat het nuttig is om healing in te zetten bij PDS. Een algehele aanbeveling kan namelijk pas wanneer meerdere teams deze resultaten kunnen herhalen.

De toevoeging van healing aan een reguliere behandeling ging samen met verbetering van de symptomen en levenskwaliteit.

En nu verder

Het blijft een kwestie van uitproberen wat werkt, zoals de Maag Lever Darm Stichting ook aangeeft. De resultaten uit het onderzoek zijn in ieder geval veelbelovend. Healing is een mogelijke oplossing, danwel geeft het verlichting van de klachten. En voor ziektes waarbij eigenlijk geen genezing mogelijk lijkt, is dat al een hele stap vooruit.

Referenties

  1. ^ Edwards, S. (2017). Healing in a Hospital. Retrieved from https://www.amazon.nl/Healing-Hospital-English-Sandy-Edwards-ebook/dp/B01N7PTINR
  2. ^ Lee, R., Kingstone, T., Roberts, L., Edwards, S., Soundy, A., Shah, P., Haque, M., & Singh, S. (2017). A pragmatic randomised controlled trial of healing therapy in a gastroenterology outpatient setting. European Journal of Integrative Medicine, 9. doi:10.1016/j.eujim.2016.11.017
  3. ^ Soundy, A., Lee, R. T., Kingstone, T., Singh, S., Shah, P. R., & Roberts, L. (2015). Experiences of healing therapy in patients with irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease. BMC complementary and alternative medicine, 15(1). doi:10.1186/s12906-015-0611-x

Laat een reactie achter

annuleer reactie