Behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom
31 juli 2018
In 2014 bood de BIG Lottery een prijs uit voor origineel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden. In de gespecialiseerde kliniek voor darmklachten van het NHS Good Hope Hospital werd healing al succesvol toegepast. [1]
Dit was aanleiding voor de vraag: Wat kan healing doen voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom en IBD?
Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veel voorkomende kwaal. Het is een verstoring van het maag-darmkanaal, en geeft buikpijn in combinatie met obstipatie (verstopping) of diarree, lusteloosheid en vermoeidheid. Dit heeft een grote invloed op iemands leven, mede omdat het lastig wordt activiteiten buitenshuis te ondernemen.
Naast het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), zijn de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa onderzocht. Bij de laatste twee zijn er naast pijnklachten ook ontstekingen in de darm te vinden. Ze worden daarom ook wel “inflammatory bowel disease” (IBD) genoemd.
De oorzaak van deze ziekten zijn niet bekend, en is niet één specifieke behandeling die werkt voor alle patiënten.
Het grootste onderzoek op healing ooit!
De Universiteit van Birmingham heeft onderzoek[2] gedaan op 200 patiënten. Vele specialisten waren betrokken om dit onderzoek op een hoog niveau te tillen. Een senior arts, 4 ervaren onderzoekers, een statisticus, 5 healers en extra peer-reviewers.
Omdat iedereen in potentie een healer kan zijn, heeft dit onderzoek geen placebogroep toegepast, maar een wachtgroep. Die groep kreeg pas na 6 weken de eerste behandeling, en kon daarmee vergeleken worden met de vooruitgang van de eerste groep. De resultaten werden na 6, 12 en 24 weken vergeleken.
Resultaten
De resultaten zijn veelbelovend. Niet alleen deden veel deelnemers enthousiast mee tot aan het einde van het onderzoek, maar waren hun ervaringen ook betekenisvol. [3] Voor velen van hun was er een groot verschil gemaakt. Voor de ene betekende het minder klachten en weer zonder zorgen de deur uit kunnen, anderen waren compleet genezen na 5-10 sessies!
De onderzoekers spraken voorzichtig van een “mogelijke klinische significantie”, ofwel dat het nuttig is om healing in te zetten bij PDS. Een algehele aanbeveling kan namelijk pas wanneer meerdere teams deze resultaten kunnen herhalen.
De toevoeging van healing aan een reguliere behandeling ging samen met verbetering van de symptomen en levenskwaliteit.
En nu verder
Het blijft een kwestie van uitproberen wat werkt, zoals de Maag Lever Darm Stichting ook aangeeft. De resultaten uit het onderzoek zijn in ieder geval veelbelovend. Healing is een mogelijke oplossing, danwel geeft het verlichting van de klachten. En voor ziektes waarbij eigenlijk geen genezing mogelijk lijkt, is dat al een hele stap vooruit.
Referenties
- ^ Edwards, S. (2017). Healing in a Hospital. Retrieved from https://www.amazon.nl/Spiritual-Healing-Hospitals-Clinics-Scientific-ebook/dp/B08X4XW31K
- ^ Lee, R., Kingstone, T., Roberts, L., Edwards, S., Soundy, A., Shah, P., Haque, M., & Singh, S. (2017). A pragmatic randomised controlled trial of healing therapy in a gastroenterology outpatient setting. European Journal of Integrative Medicine, 9. doi:10.1016/j.eujim.2016.11.017
- ^ Soundy, A., Lee, R. T., Kingstone, T., Singh, S., Shah, P. R., & Roberts, L. (2015). Experiences of healing therapy in patients with irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease. BMC complementary and alternative medicine, 15(1). doi:10.1186/s12906-015-0611-x
Laat een reactie achter