4 zinnen die spanning doorbreken

4 zinnen - klinkt simpel, maar het vereist wel aandacht om de kracht te ervaren. Wanneer iemand in Hawaii fysiek of geestelijk ziek was, kwam de familie bijeen om hoʻoponopono te doen.


Hoe het werkt

Het woord betekend: iets recht zetten (Hoʻo = iets in gang zetten, pono = juistheid, correct, eerlijk, natuurlijke staat, etc..). Het helpt om je om zware lasten en negativiteit los te laten. In veel Polynesische culturen gelooft men dat lang blijven rondlopen met zware lasten ook ziekten veroorzaakt.

Daar zit wel iets in: rondlopen met woede, spijt, wrok of schuldgevoelens geeft zoveel stress, dat ons lichaam heel anders reageert. De stofwisseling wordt anders, er is een permanente overbelasting en zelfs andere delen van ons DNA worden actief. Het oplossen van deze spanning kan dan veel weer rechtzetten.

Voordat je zegt: “maar ik heb geen spanning!”: het zal je verrassen hoeveel spanning we onbewust nog in onszelf kunnen meedragen. Dat zit doorgaans goed verborgen onder gewoontes en innerlijke conditioneringen.

Met hoʻoponopono maakt die spanning plaats voor innerlijke vrede. Door dat verleden te corrigeren, kan er in het heden een nieuwe toekomst ontstaan. 

4 zinnen

Er zijn meerdere manieren van Hoʻoponopono, maar het simpelste is het herhalen van deze 4 zinnen:

I am sooo sorry (het spijt me)
Pleeease forgive me (vergeef me alsjeblieft)
I love you (ik hou van je)
Thank You (dank je wel)

Te simpel? Kijk toch eens wat het met je doet.

Spreek deze uit terwijl je je echt verbonden voelt met het probleem. Dat mag vanuit een persoonlijk perspectief, of alsof je kijkt vanuit een groter geheel. Vanaf zo’n perspectief kan je altijd uitspreken dat het je spijt dat iets zo gelopen is, dat je om vergeving vraagt en je liefde aanbiedt. En dat is de grootste heler van allemaal.

Waar de verstoring oplost - zal de uitingsvorm veranderen.

De eerste stappen kunnen weerstand oproepen, maar onthoud: vergeven betekent niet dat je goedkeurd wat iemand je heeft aangedaan. Het gaat erom dat je je eigen pijn loslaat.

“In werkelijkheid gaat vergeven niet over de ander, maar over jou. Het is het loslaten van de pijn en onrecht uit het verleden, van de last die je meedraagt. Vergeven betekent de wens naar een beter verleden opgeven” Louise Hay (geparafraseerd)

Laat een reactie achter

annuleer reactie