Reiki bij emotionele verwerking

Wat Reiki zo bijzonder maakt, is dat het een ultiem gevoel van rust en kalmte geeft. Dat geeft ook mogelijkheden voor de verwerking van pijnlijke herinneringen.

Met deze aanpak heb ik bij mezelf pijnlijke ervaringen kunnen verwerken, waaronder moeite met emoties uiten door vroeger veel gepest te zijn.

Reiki kan op de volgende manieren in gezet worden.

Passieve aanpak

De standaard werkwijze laat een diepe rust ontstaan. In deze overgave en beschikbaarheid kan spanning onbewust ontladen. Hierbij wordt de situatie niet opgezocht, en slechts passief afgebouwd. Reiki werkt dan zelf-regulerend; de ontvanger bepaald de toestroom waarmee het nooit grenzen overschrijd.

Actieve aanpak

Echter, er is meer mogelijk. Vanuit die rust kan er makkelijker gekeken worden naar een oude pijnlijke situatie.

In overleg kan je na 15-30 minuten tijdens de behandeling een situatie overnieuw voor de geest halen. Bijvoorbeeld door het hardop uit te spreken, of zacht innerlijk de situatie te benoemen. Meteen ervaart de behandelaar dat de “energie” intenser gaat stromen. Er lijkt dan contact gelegd te worden met die situatie waarna het oplost en verwerkt wordt.

Ervaringen

Je lichaam zal soms met lichte aanspanning reageren als je een pijnlijke situatie naar boven haalt, maar die spanning neemt onder de invloed van Reiki snel af. In mijn ervaring is de reactie ook minder heftig, omdat je door de behandeling in een diepere rust verkeerd en zelfs onthecht naar de situatie kan kijken.

Iemand merkte ooit op: “je gaat er heel raar van huilen”. De tranen lopen vanzelf terwijl de hevige spanning ontbreekt heeft die je normaal bij intens verdriet zou verwachten. Er blijft continue een gevoel van rust om je heen.

Nadat je lijf weer ontspannen is, kan je een nieuw aspect van de situatie naar boven halen, of een nieuwe situatie oproepen totdat je voor je gevoel klaar bent. De behandeling kan daarna afgerond worden. Het verschilt per persoon of er daarna nog vervolgsessies nodig zijn.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, neem dan contact met me op. Ik help je graag verder.

 

Let op: zoek bij hevig trauma, PTSS en trauma-gerelateerde klachten ook altijd hulp van een professioneel opgeleide psycholoog, therapeut of andere hulpverlener. Zij kunnen beoordelen welke aanpak het beste is voor uw klachten. Een Reikibehandeling kan ook ondersteunend werken in combinatie met gesprekstherapieën. Het is niet nodig dat de Reikibehandelaar weet wat er speelt.

Laat een reactie achter

annuleer reactie