🇳🇱 🇬🇧

Spirituele ontwikkeling, voorbij ego

Spirituele ontwikkeling, voorbij ego

Terugkeren tot de essentie van wie je altijd al was

Wellicht leeft er dieper van binnen één wezelijke wens: terugkeren tot de essentie. Onderweg ontdekte je dat er veel in de innerlijke rugzak zit, maar blijft trouw dieper gaan in de hoop op bevrijding. Welkom bij de weg naar ontwaken.

Over spiritueel ontwaken bestaan veel romantische ideeën, die helaas niet waar zijn. Wel is het een ontwapenend ontmoeten van je diepere natuur, zonder filters, tenmidden van alle menselijke dynamiek en psyche. Wanneer je voelt dat dit iets voor je is, kunnen we aan de slag.

Aanpak

In gesprekken, meditaties en healing werken we intuïtief, creatief en vrij. We ontdekken waar de blokkades zitten, en hoe je met aandacht dieper komt. Door healing wordt dit proces ondersteund. Deze sessies zijn aanvullend op jouw eigen regelmatige spirituele beoefening.

Gedurende deze weg ondervindt je wat werkelijk echt is, als je ideeën en onjuiste aannames verliest. Wanneer iemand ontwaakt (d.w.z. kenshō), is er permanent een puur licht zichtbaar. Dat wordt nog weleens verward met “verlichting bereiken”, wat pas veel later mogelijk wordt.

Omdat VortexHealing® Divine Energy Healing verbonden is met de Goddelijke oorsprong voorbij dualiteit, kan het kwesties loslaten vanuit “non-duaal bewustzijn”. Zodoende wordt er ruimte geven in een “open kanaal voor het Goddelijke”.

Wie ontwaakt wie?

Het moet gezegd worden: geen mens kan een ander ontwaken. Spirtueel ontwaken is een geschenk vanuit Grace. Of anders gezegd, er moet iets diep van binnenuit met je aan de slag, om op een eigen tempo het rijpingsproces naar ontwaken te realiseren. Wel kunnen we ons daarop afstemmen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in meditatie met iemand die dat goed kan overbrengen, of zelfs via boeken en videomateriaal. Daarnaast is toewijding/contact met een directe Goddelijke incarnatie helpend (denk daarbij aan Christus, Mata Amritananda Mayi, Neem Karoli Baba, Ramakrishna of Krishna).

Voorbij de fantasie

Bij spiritueel ontwaken wordt vaak gedacht aan ascentie; het idee dat we naar een 5e dimensie overgaan. Of er wordt gedacht aan ‘meer zien’, ‘meer kunnen’, ‘de ogen openen’, of jezelf verrijken met nieuwe mogelijkheden. Het ego ziet steeds een volgend leuk en interessant doel, maar komt er nooit.

Ontwaken is niets van dat alles, geen mentale staat, noch een ervaring. Het is wie je altijd al was, en wat in ieder van ons leeft. Daarmee lossen illusies op, zoals bijvoorbeeld bewijsdrang, onzekerheid, onbewuste houdingen, stellige ideeën en meer vormen van bagage. Wat er voor terugkomt is liefde en waardering voor ieder moment.

Wat is spiritueel ontwaken nog meer niet is:

  • Manifesteren (relax, je kan het leven echt niet controleren).
  • Ascentie (je hoeft nergens heen).
  • Overgevoeligheid (je verliest steeds meer triggers).
  • Plantmedicijnen (het opent de deur, maar je kan er niet verblijven).
  • Verhevenheid (je wordt juist heel gewoon).
  • Afkeer/vermijding van het leven (het is inclusief).
  • Absolutisme/onfeilbaarheid (het menselijke blijft).

Wanneer iemand tot spiritueel ontwaken komt, wil dat niet zeggen dat je ineens totaal in vrede bent zoals Eckhart Tolle, of dat dan alle problemen voorbij zijn. Dit is een geromantiseerde beeld wat het ego wel aanspreekt. Wat je wel kan verwachten is dat er net iets meer ruimte ontstaat tussen jou en de problemen waar je mee zit. En dát maakt al het verschil voor een nieuwe richting in je leven, waarin restanten ego verder ontwarren. Al het menselijke blijft, terwijl de ontwaaktheid verder ontbloeit en oneindig kan verdiepen.

Extra achtergrond

Er is veel te zeggen over het spirituele pad. In het volgende gesprek komen veel van die punten aan bod:

Een open gesprek over het spirituele pad en ontwaken